Monday, April 21, 2008

Kako napraviti blog - za početnike

Postoji nekoliko načina na koje možete da napravite blog. Postoji mnogo gotovih rešenja koja, osim osnovne snalažljivosti i prosečnog znanja engleskog jezika, ne zahtevaju poznavanje HTML koda, CSS-a, internet programiranja, ili bilo kakvih većih komplikacija.

Moguće su dve varijante, naime, moguće je napraviti blog potpuno besplatno (takav je i ovaj blog), a takođe je moguće da pored svog vremena investirate i izvesnu svotu novca, u cilju boljeg konačnog izgleda vašeg bloga i mnogih dodatnih pogodnosti.

Besplatan blog


  1. Google-ov Blogger je potpuno besplatna platforma za blogovanje. Možete veoma lako da se prijavite ovde, da kreirate Google-ov nalog ako ga nemate, odaberete naziv bloga (internet adresa vašeg bloga će onda postati http://odabrano_ime.blogspot.com ), i za nekoliko minuta da počnete sa pisanjem svojih prvih članaka. Google-ov Bloger je osim toga potpuno lokalizovan, tako da ćete moći svim komandama i menijima da pristupate na srpskom. I ne samo to - biće vam lako dostupna i mogućnost zaraditi blogom (ako to jednog dana poželite i ako vaš blog postane u dovoljnoj meri popularan i posećen). Ovu mogućnost naglašavam zbog odlične integracije Google-ovog Adsense programa i Google-ovog Blogger servisa.
  2. Wordperss je još jedna, veoma popularna platforma za kreiranje bloga. Kada se prijavite i odaberete naziv vašeg bloga (web adresa će opet, slično kao i gore, biti http://odabrano_ime.wordpress.com), na raspolaganju vam je sofisticirani interfejs za kreiranje unosa, sa mnogo dodataka i tema, koje konačnom izgledu vašeg bloga mogu da daju izuzetan šmek. Ipak, nisu sve dodatne opcije besplatne, tako da ćete morati, na zalost, za mnoge od njih da posegnete u svoj džep. Takođe, za sada ne postoji mogućnost ubacivanja Adsense (ili nekih drugih) reklama, što dodatno ograničava upotrebljivost, ove, inače odlične platforme za blogovanje.
  3. Postoji još mnogo besplatnih blog platformi. Ako vas interesuje da probate neku od njih, pogledajte sledeću listu besplatnih blog mogućnosti.
Neostaci ove varijante se pre svega ogledaju u ograničenoj funkcionalnosti vašeg bloga. Mnoge stvari koje biste u kasnijoj fazi rada poželeli da uključite neće biti moguće. Nećete biti pravi vlasnik vašeg bloga i nećete moći, recimo, da ga prodate ako vam neko jednog dana ponudi veliku količinu novca (da, postoje blogovi koji vrede jako puno). Optimizacija za pretraživače nije pravolinijska i u nekim slučajevima nije ni moguća. Manipulacija fajlovima, slikama i drugim materijalnom je takođe otežana. Naravno, naprednije funkcije, kao što su ftp pristup, podrška, i slično, nisu dostupne.

Prednosti besplatnog bloga su u minimalnom naporu i minimalnom vremenu koji su potrebni, od trenutka kada se odlučite da napravite blog, do trenutka kada vaš blog ugleda svetlost dana. Vreme se bukvalno meri minutama.

Kako napraviti blog - naprednija varijanta


Ako ste spremni za malo veće izazove i ako ste odlučili da potrošite nešto para, onda je moguće napraviti blog koji će po svojim karakteristikama i po izgledu biti natprosečan. Za to je potrebno da odradite sledeće korake:
  • Kupite domen. Domen možete kupiti preko interneta, platnom karticom, ako se radi o internacionalnim domenima, kao što su .com, .org, .net, .info i slični. GoDaddy ili Namecheap su renomirane firme gde je to moguće uraditi brzo i povoljno. Raspitajte se predhodno o mogućim popustima, jer postoje tzv. kuponi (kupone možete naći pretragom interneta), koje vam donose desetak procenata popusta. Sve u svemu, internacionalni domeni su danas dosta jeftini - jedini problem može biti u izboru atraktivnog imena za domen. Ako se odlučite za
    domaći domen, moraćete da izdvojite malo više para, pogotovo ako se radi o top-level domenu, a to je od nedavno .rs . Kao fizičko lice, pored već navedenog, možete da kupite i in.rs domen, koji je značajno povoljniji. Za kupovinu .rs ili in.rs domena potrebno je da kontaktirate neki od domaćih registara internet domena, koje ovom prilikom neću pominjati.
  • Izaberite pouzdan web hosting. Šta je pouzdan web hosting? Ovo pitanje je toliko kompleksno da nije moguće dati jednostavan odgovor. Na internetu se odvija neprekidna diskusija o ovome, i razni hosting provajderi nude razičite mogućnosti. Možete odabrati domaći hosting ili inostrani hosting, ali za šta god se odlučili, nemojte da kupite hosting od firme od koje ste kupili domen. Mnogim početnicima je najjednostavnije da o istom trošku i na istom mestu pazare i domen i hosting, ali to je principijelna greška. Ako se odlučite da hosting kupite kod inostranog provajdera, to možete takođe uraditi iz fotelje.
Sledeći korak je izabrati jednu od sledećih tri blog platformi (napominjem da je ovo moj lični izbor, ali verujem da je u skladu sa trenutnim trendovima), koje su poređane prema stepenu kompleksnosti:
  • Wordpress! Ponovo Wordpress! Ali ovoga puta pošto posedujete domen i imate gde da hostujete svoj blog, možete da instalirate potpuno funkcionalan Wordpress, sa svim dodacima. Ovo je bez dileme najpopularniji blog softver, koji će zadovoljiti 95 % korisnika. Poslednju verziju ove platforme (verzija 2.5 u trenutku pisanja) možete da skinete sa zvaničnog download sajta. Vredi napomenuti da većina značajnijih inostranih hosting provajdera omogućavaju instalaciju Wordpress-a (a takođe i mnogih drugih platformi) iz web interfejsa korisničkog naloga, što se u praksi svodi na par klikova mišem. Ovo je sjajna mogućnost za sve one koji nisu mnogo vični i iskusni u ovim vodama, a žele da se što pre okušaju.
    Inače, količina plugin-ova koji postoje za Wordpress je fascinantna i Wordpress zajednica se širi iz dana u dan. Bolja preporuka nije potrebna.
  • Joomla. Joomla u svojoj trenutnoj verziji 1.5 je mnogo više od blog sofvera. Joomla spada u grupu alatki koji se nazivaju CMS (content management systems). To su programi koji kreiraju okvir za nadogradnju odgovarajućeg sadržaja na nekom web sajtu. Ako ste ambiciozni i ako želite da imate mnogo dodatnih mogućnosti na raspolaganju, i ako, na primer, jednog dana poželite da vaš blog proširite u pravcu portala ili internet zajednice, Joomla je pravi izbor za vas. Joomla je takođe dostupna i lako se pokreće iz korisničkog panela većina boljih inostranih hosting provajdera, tako da praktično nikakva posebna instalacija nije potrebna.
  • Drupal Drupal je veoma napredan CMS sistem, koja može da posluži, između ostalog i za kreiranje bloga. Ipak, ovaj program, kao i Joomla, preporučuje se samo naprednijim korisnicima, onima koji se žele oprobati na planu izgradnje kompleksnih sajtova. Drupal trenutno nije mnogo pristupačan širokoj populaciji korisinika i zahteva dodatno angažvanje u usvajanju novih koncepata i pojmova.

Zaključak


Blog danas, sa jedne strane, polako postaje pitanje prestiža, jer mnoga istaknuta imena iz domena šou biznisa, sporta, umetnosti i nauke poseduju blogove i redovno publikuju na njima. Sa druge strane, blogovi otvaraju nove mogućnosti internet interakcije, povezivanja i izgradnje novih vrsta zajednica.

Zato, zapitajte se šta je to što vas pokreće, koja je to oblast gde biste voleli da date svoj doprinos. I onda, odlučite se za jednu od gore pomenutih opcija. Srećno blogovanje!