Monday, January 21, 2008

Nofollow - prokletstvo za webmajstore?

Pre pojave Nofollow atributa život je bio mnogo jednostavniji. Mogli ste da linkujete ka nekom sajtu ili da neki sajt linkuje ka vama. Tačka.

Onda je Google uveo Nofollow . Stvari su se drastično promenile.

Šta je to Nofollow atribut nekog linka?

Najlakše se može objasniti na nekom primeru. Svaki webmajstor zna da ako hoće da postavi link ka nekom sajtu, recimo prema web-dizajn.blogspot.com, mora da upotrebi sledeći html kod:

<a href= "http://web-dizajn.blogspot.com/">WEB DIZAJN</a>

Rezultat gornjeg koda u web browser-u će biti:

WEB DIZAJN

Ako sada hoćemo da upotrebimo Nofollow atribut na primeru istog linka moraćemo neznatno da modifikujemo kod:

<a href="web-dizajn.blogspot.com/" rel="nofollow" >WEB DIZAJN</a>

Rezultat izmenjenog koda u web browser-u će biti:


WEB DIZAJN

Nema razlike? Zapravo, razlika je ogromna.

Čemu služi nofollow?


Malo istorije. Nofollow je ugledao svetlost dana usred napora Google-a da se izbori sa spamom. Kada je Google uveo Page Rank tehnologiju kao način da se kvantifikuje broj i kvalitet linkova koji dolaze ka datoj web stranici, webmajstori su shvatili da je od velikog značaja da imaju veliki broj linkova ka svojim stranicama. Page Rank je vezan za pojedinačnu stranicu inerneta (a ne za sajt kao celina) i može da ide od 0 do 10. Bez upuštanja u detalje oko opisa Page Rank principa, recimo da se svaki link ka datoj stranici shvata kao glas podrške i poverenja za tu stranicu, što u krajnjem ishodu dovodi do toga da se Page Rank te stranice povećava u skladu sa brojem i kvalitetom dolaznih linkova.

Onda je kao šlag na tortu došao Nofollow koji ako se primeni na neki link u prevodu znači sledeće : hoću da linkujem ka toj stranici ali neću da joj predam svoj glas poverenja i podrške, tj. neću da joj predam Page Rank.

U tom slučaju Google će biti svestan da postoji link i pratiće ga, ali se Page Rank te date stranice neće povećati.

Posledice uvođenja nofollow atributa


Posledice mogu da se vide na primeru blogera ili nekog drugog sistema za blogovanje (na pr. Wordpress). Svi linkovi ka web stranicama komentatora u okviru komentara imaju Nofollow atribut. Mnogi webmajstori sada u okviru svoga sajta primenjuju Nofollow kada linkuju ka nekom drugom sajtu.

Tako je postalo teže i vremenski zahtevnije izgraditi dobar profil likova (likova koji se računaju!) ka svom sajtu.

Da li neki link sadrži Nofollow atribut može se proveriti gledajući u izvorni html kod date stranice, tj.

View - Page Source u meniju Firefox-a
ili
View - Source u meniju Internet Explorer-a.

Postoji i lakši način. Nofollow linkovi se mogu vizuelizirati u Firefox-u upotrebom Firefox ekstenzija. Potrebno je naravno predhodno malo se pomučiti oko njihove instalacije.

Koja je korist nofollow atributa za mene?


Ako ste webmajstor i imate svoj sajt, ne samo da Nofollow može biti koristan prilikom linkovanja ka drugim sajtovima već ga možete iskoristiti da popravite strukturu unutrašnjih linkova na sopstvenom sajtu. Ako upotrebite Nofollow na svim unutrašnjim linkovima koji vode prema nebitnim stranicama, uštedićete nešto od Page Rank-a za ostale bitnije stranice.


Šta su nebitne stranice? Sa stanovišta pretraživača nebitne stranice su one koje ne sadrže puno teksta i koje zbog toga verovatno neće pronaću put prema glavnom indeksu Google-a.

To mogu na primer biti stranice koje sadrže opise pravila i propisa vašeg sajta i koje vam u svakom slučaju ne mogu doneti direktan organski saobraćaj od pretraživača.

U nekim slučajevima tu spadaju i stranice sa informacijom za kontakt, ali to zavisi od toga da li želite da vaši potencijalni posetioci mogu doći do vaše adrese koristeći pretraživač ili ne.

Ukoliko imate stranicu gde ste grupisali linkove (nazvanu, na primer, Linkovi ili Resursi) ka ostalim srodnim sajtovima (sa kojima ste na primer razmenili linkove) ova stranica bi trebalo da bude linkovana na normalan način samo sa početne stranice vašeg sajta (Home Page). Ukoliko je linkujete i sa ostalih stranica sajta upotrebite Nofollow.

Na ovakav naćin ušteđeni Page Rank će biti slobodan da se prelije ka bitnijim stranicama vašeg sajta i moći će čak, u zavisnosti od vaše strategije unutrašnjeg linkovanja, biti upotrebljen za izvlačenje stranica koje su imale sudbinu da zavšre u dodatnom - suplementalnom indeksu Google-a.

No comments: