Monday, May 19, 2008

PageRank i Keyword Authority - Dva Najbitnija Faktora SEO

SEO je umetnost dobrog rangiranja kod pretraživača. Ova lekcija će obuhvatiti dva veoma bitna aspekta optimizacije web sajta za pretraživače - PageRank i keyword authority (pojam "keyword authority" se veoma često sreće u SEO terminologiji i u suštini označava autoritet sajta za neke ključne reči). Treba imati u vidu da pretraživači koriste na hiljade faktora da bi rangirali web stranice - ova lekcija obuhvata samo delić problema. Ipak ova dva faktora -PageRank i keyword authority - leže u srcu problema i teško se mogu ignorisati. Ako ih ignorišete, rizikujete da vaše web stranice postanu plen jačih i autoritativnijih stranica.

Page Rank i Keyword Authority nisu Ista Stvar

Pre nego što počnemo da razmatramo kako da povećamo PageRank i keyword authority, definitvno moramo da utvrdimo činjenicu da se ova dva parametra NE odnose na istu stvar. Možete imati ODLIČAN PageRank a OČAJAN keyword authority, i obratno. Ovo je jedna od najmanje jasnih oblasti SEO, i ako ste zbunjeni po tom pitanju iskreno se nadam da će ovaj članak da razreši barem deo konfuzije.

Šta je Zapravo PageRank?

PageRank je koncept dizajniran od strane Sergeja Brina i Lorenca Pejdža - osnivača Googlea - sa ciljem određivanja relativne jačine neke pojedinačne stranice na internetu u odnosu na sve ostale.

PageRank se izračunava na osnovu strukture linkova na internetu. Brin i Pejdž su predpostavili da će najvažnije stranice na internetu biti linkovane mnogo češće i od strane boljih sajtova.

Yahoo.com, na primer, ima preko 300 miliona linkova, i mnogi od ovih linkova dolaze od izuzetnih sajtova (New York Times, i slični). Zbog ovoga, PageRank formula će sajtu Yahoo.com dodeliti jako visok PageRank - PR9.

Pošto novi sajtovi otpočinju svoj život bez ikakvih linkova, u osnovi nemaju nikakav PageRank. PageRank se kreće u rasponu od 0 do 10, pa tako svi novi sajtovi, odnosno njihove stranice, imaju PR0 sve dok ne prikupe određeni broj kvalitetnih linkova.

Sajtovi sa Većim PageRankom Donose Veći PageRank

Da bih vam pokazao kako se PR neke stranice na internetu povećava u zavisnosti od broja i kvaliteta linkova, pretpostavimo da počinjete da radite na potpuno novom PR0 sajtu. Samo jedan link sa početne strane Yahoo.com (PR9) ka početnoj strani vašeg novog sajta će toj strani doneti PR7 ili PR8. Pošto obezbeđivanje ovakvog linka najverovatnije neće biti moguće, biće vam potrebno nekoliko miliona PR0 linkova da biste PageRank vašeg novog sajta pogurali do PR8, ili alternativno, 10,000 do 100,000 PR5 linkova. Ovo je samo gruba procena, napravljena da biste mogli da steknete predstavu o mehanizmu koja pokreće PageRank mašineriju - pravi brojevi mogu biti znatno veći ili znatno manji. Pošto nikada nisam posedovao PR8 sajt, nisam bio u prilici da ove procene proverim u praksi. Ali ideja je potpuno logična - stranica sa većim PageRankom prenosi više PageRanka na stranice na koje linkuje.

Pošto znamo da je sistem baziran na linkovima, možemo da odredimo i postupak za povećavanje PageRanka neke stranice vašeg sajta - potrebno je da povećate broj web stranica koje linkuju ka njoj. To možete postići uz pomoć male grupe linkova višeg PR-a, ili uz pomoć velike grupe linkova nižeg PR-a.

Predrasude o PageRanku

Postoje škole mišljenja da na PageRank neke stranice utiče tematika sajtova ili stranica sa kojih dolaze linkovi. Ovo je pogrešno, zapravo, testirao sam ovu teoriju tako što sam u nekoliko navrata likovao svoje nove stranice sa netematskih sajtova. Ispostavilo se da one dobijaju isto toliko PageRanka kao i stranice srodne tematike.

Ova pogrešna predstava verovatno dolazi od ispravnog zapažanja da linkovi sa stranica srodne tematice, kroz vreme, pozitivno utiču na rangiranje iste. Ali PageRank i rangiranje stranice su različite stvari - PageRank je samo mali deo slagalice na osnovu koje Google vrši rangiranje.

Znači, linkovi sa netematskih sajtova ne utiču na PageRank drugačije nego što to čine linkovi sa tematskih sajtova, ali utiču sasvim na drugi način kada se radi od rangiranju, što nas prirodno vodi do naše sledeće teme - keyword authority.

Šta je "Keyword Authority"?

Keyword authority je jedan od faktora koji se koriste od strane pretraživača za rangiranje stranica i prvenstveno je baziran na:

  • Tematici web stranica koje linkuju ka datoj stranici vašeg sajta
  • Anchor text atributu (tekstu koji se koristi unutar linka koji vodi ka vašoj stranici).
  • Keyword authority stranice koja linkuje ka vama.

Iako je keyword authority određen prvenstveno na osnovu linkova, on je sasvim drugačiji koncept od PageRanka. Na primer, pretraga na Google-u za frazu "search engine optimization" će vam dati sledeći rezultat:









Ako izuzmemo prvo i drugo mesto (Wikipediju i stranicu sa samog Googleovog sajta) - oba ova sajta su praktično van konkurencije za mnoge ključne reči - na trećem mestu se nalazi sajt www.seochat.com, a četvrti je www.submitexpress.com. Ako posetite trećeplasirani i četvrtoplasirani sajt, primetićete da www.seochat.com ima PR4, dok www.submitexpress.com PR6. Osim toga, pri dnu liste nalazi se i nekoliko sajtova sa PR7. Šta ovo znači? To znači, da www.seochat.com ima veći keyword authority za ključne reči "search engine optimization" od ostalih sajtova, i pored toga što nema dovoljno veliki PageRank u odnosu na konkurenciju.

Sada kada smo utvrdili da su PageRank i keyword authority dve različite stvari, možemo prodiskutovati načine sticanja većeg keyword authority. Potrebno je da izgradite sledeće različite tipove linkova (poređane po svom značaju, od manje korisnih do najkorisnijih):

  • ANCHOR TEXT linkovi sa netematskih, slabih, nepovezanih stranica. Ovo je verovatno najlošiji tip linkova za sticanje keyword authority. Ipak može biti koristan u izvesnom smislu. Ako imate sajt o bananama, a dobijete link sa sajta o Paris Hilton, to će vam samo u manjem obimu pomoći da izgradite keyword authority za ključnu reč banane, pod uslovom da link sadrži tu ključnu reč u svom anchor tekstu. Znači korist će biti mala, ali će ipak postojati. Pošto je sajt "slab", dobićete takođe nešto PageRanka ali ne previše.
  • ANCHOR TEXT linkovi sa jakih (visoki PR), netematskih, nepovezanih stranica. Ovaj link će takođe obezbediti samo neznatnu korist u smislu keyword authority faktora, ali malo koristi je ipak bolje od nimalo koristi. Pošto je sajt o Paris Hilton sa visokim PR tematski nepovezan, neće posedovati keyword authority za ključnu reč "banane". Preneće samo malo keyword authority, ali će zato preneti dobar deo svog PageRanka.
  • NE-ANCHOR TEXT linkovi sa slabih ali tematski povezanih stranica i sajtova. Predpostavićemo da sajt o bananama, koji već ima nešto keyword authority na temu banana, linkuje ka vašem sajtu koristeći ključne reči u anchor tekstu koje NEMAJU nikakve veze sa bananama. Iz mog iskustva mogu reći da je ovo korisnije od prva dva slučaja. Pošto je sajt slab, sigurno neće imati mnogo linkova i mnogo keyword authority na zadatu temu, ali će vam sigurno preneti više keyword authority nego što bi to učinio sajt o Paris Hilton.
  • ANCHOR TEXT linkovi sa slabih ali tematski povezanih stranica i sajtova. Link koji sadrži ključnu reč "banane" u anchor tekstu, sa sajta koji JESTE tematski povezan sa bananama je uvek dobrodošao i uvek je koristan. Ali, pošto je sajt slab neće imati previše autoriteta za ključnu reč "banane" i verovatno neće biti tako koristan kao NE-ANCHOR tekst link sa JAKOG sajta o bananama, a to je sledeći slučaj u našoj listi.
  • NE-ANCHOR TEXT linkovi sa jakih, tematski povezanih stranica i sajtova. Sada ćemo predpostaviti da se radi o sajt koji je tematski vezan za ključnu reč "banane", ali ne koristi istu u anchor tekstu, kada linkuje ka vama. Ako sajt ima veliki autoritet, deo njegovog autoriteta će preći na vaš sajt, i pored toga što anchor tekst nije idealan. Naravno, dobićete i nešto od njegovog visokog PageRanka.
  • ANCHOR TEXT linkovi sa jakih, tematski povezanih sajtova i stranica. Ova vrsta linkova je sveti gral za izgradnju keyword authority. Ako je sajt dobro rangiran za ključnu reč "banane" i ako uspete da dobijete link ka vašem sajtu sa istom tom ključnom reči u anchor tekstu, to će vam pomoći da izgradite jako puno autoriteta, jer ste dobili glas podrške od sajta koji se na internetu već tretira kao autoritet i sajt od poverenja.

Svaki od ovih načina će vam pomoći, neki manje, neki više. Najbolje je da ih kombinujete da biste izgradili što bolji autoritet za željene ključne reči.

Koliko će vam linkova biti potrebno? To je sasvim drugo pitanje, ali je odgovor jednostavan - više od konkurencije.

5 comments:

Anonymous said...

Fenomenalno objašnjeno, čini mi se kao da sam progledao :)

Jedino mislim da je jako teško dobiti link od konkurencije sa ključnom reči u linku, posebno u Srbiji gde je tržište malo. U svetu može, na engleskom, ali ovde teško, niko neće samog sebe da pokopa.

PS. šteta što više nema tekstova na blogu :)

Elektron Bloger said...

Pozdrav,

Biće još tekstova, nadam se uskoro. Inače, u pravu si, teško je dobiti kvalitetan link, pogotovo kod nas, ali nije nemoguće. Na vrsti, broju i kvalitetu linkova se razlikuju dobri sajtovi od prosečnih, ali je to vrlo često mukotrpan i dugotrajan posao.

Anonymous said...

Stvarno mi se čini da bi bilo dobro kada bi ovaj tvoj sajt zaživeo onako ozbiljno. Ne postoji blog na srpskom o SEO i mislim da bi mogao da okupi sasvim solidnu brojku ljudi. Evo ti ideja:

http://seoblog.rs

slobodan je :)

Elektron Bloger said...

Hvala ti na predlogu. Razmislicu ozbiljnije o tome. Inace, sasvim si u pravu da je potreban jedan dobar sajt o SEO na srpskom. Broj novih RS domena je u poslednje vreme strahovito porastao. Veliki broj ljudi se fokusira na to da nauči kako se prave web stranice, a SEO strana se zanemariju. Čak i neki ozbiljniji sajtovi prave početničke greške.

Na primer, dugo vremena B92.net je linkovao ka svojim unutrašnjim stranicama koristeći neprimerene ključne reči, kao na primer, ovako:

o tome pročitajte u posebnoj vesti.

Osim ako nisu želeli da se rangiraju bolje za ključne reči "posebnoj vesti" to je početnička greška.

Belgrade said...

Bas dobar post za pocetnike