Tuesday, February 9, 2010

Kako postaviti sajt na Google

U ovom članku ću govoriti o tome šta je sve potrebno da bi se vaš novi sajt, uslovno rečeno "postavio na Google", odnosno prijavio na ovaj najvažniji i najuticajniji pretraživač.

Broj registrovanih rs domena prema registru nacionalnog internet domena je već premašio brojku od 52.000. Ako ovih dana kupujete ili ste kupovali rs domen, onda znate da je dobar deo ovog internet prostora već zauzet i da su mnogi pojedinci ili firme već rezervisali svoje željene domene pa makar samo da bi ih parkirali za ubuduće, bez dodatnog napora da naprave sajt.

Ako vam je potrebna izrada sajtova, preporučio bih vam da pogledate dati link, ali ako spadate u one nove ponosne vlasnike rs domena koji su napravili i sajt, onda ste suočeni sa standardnim problemima koje muče sve nove igrače na ovom planu, a pre svega sa pitanjem kako prijaviti sajt na Gugl pretraživač.

Da odmah damo neposredan odgovor na ovo pitanje. Nema potrebe prijavljivati sajt na Google. Evo zašto. Gugl je postao ono što danas jeste između ostalog i zahvaljujući svojim razumevanjem strukture, vrednosti i kvaliteta linkova i sposobnosti praćenja istih.

Umesto da prijavljujete sajt, sve što treba da uradite je da obezbedite linkove ka svom novom sajtu. Ako postoje linkovi na drugim sajtovima koji vode do vašeg sajta, Gugl će ih sasvim sigurno pronaći i sam će doći do vašeg sajta i indeksirati ga.

Koliko je potrebno vremena da biste se pojavili na Google-u? Sve zavisi od kvaliteta i/ili od broja dolaznih linkova. Zapravo, potreban vam je samo jedan dolazni link sa nekog websajta koji u očima Googla ima autoritet, i vaš će web sajt biti pronađen veoma brzo, za dan ili dva, a zatim postupno indeksiran. Ako se dolazni link (ili linkovi) nalazi na nekom sajtu koji nije tako autoritativan, biće potrebno više vremena da biste svoj sajt ubacili na Gugl pretraživač, ali će se to sigurno desiti (osim u nekim specifičnim situacijama).

Zapravo, možemo konstatovati i sledeću činjenicu - ako prijavite svoj sajt na Google (možete to učiniti ovde ali vam to ne preporučujem) a niste obezbedili barem jedan link ka njemu, vaš sajt neće nikada biti indeksiran.

Znači, da zaključimo -- umesto da prijavljujete sajt, počnite odmah da radite na njegovoj promociji: to će vam doneti linkove i vaš sajt će automatski biti pronađen i uvršten ne samo na Guglu već i na ostalim pretraživačima.

No comments: